Programma Summer school 2023

Dag 1

Voormiddag:

Inleidende sessie – Intersectionaliteit & SES ( Piet Van Avermaet) : 09h00 – 11h00

Deze inleidende sessie biedt ons een overzicht van de driedaagse summerschool en wordt verder ingevuld rond professor Avermaet’s expertise met betrekking tot diversiteit en armoede. Professor Van Avermaet is directeur van het steunpunt Diversiteit en Leren en verbonden aan de vakgroep Taalkunde, Universiteit Gent. Ook het concept intersectionaliteit komt aan bod en wordt in deze sessie verder uitgediept. Deze vorming zal in de vorm van een interactieve sessie worden gegeven.

Dekolonisatie (Philsan Osman & Yasmine Kaied) : 11h15 – 13h00

Philsan Osman zal in deze sessie ingaan op het concept ‘Dekolonisatie’ vanuit een maatschappelijk perspectief, versterkt door Yasmine Kaied, doctoraatsonderzoeker aan de vakgroep Orthopedagogiek UGent, die in zal gaan op ‘Dekolonisatie in de Ugent Community’. Beiden worden in relatie gebracht met elkaar. Deze sessie wordt afgesloten met een interactief moment met ruimte voor vragen en reflectie.

NAMIDDAG:

Genderdiversiteit in de medische sector  (Els Goetghebeur & Stéphanie Demaesschalk)
– Workshop : 14h00 – 16h30

In deze workshop wordt er op een interactieve manier aan de slag gegaan met huidige én historische dynamieken met betrekking tot genderdiversiteit, dit specifiek voor de medische wereld. Het concept van bias in het veld bijvoorbeeld wordt uitgediept en besproken. 2 Ugent collega’s begeleiden deze workshop, met beiden een andere invalshoek en expertise.

Diversiteit in de mentale welzijnszorg (Hilde Depauw) – Workshop : 14h00 – 16h30

Hilde, klinisch psychologe, onderzoekster en werkzaam aan de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen aan de Ugent, geeft ons in deze workshop de kans om dieper inzicht te verwerven in het concept van cultureel-sensitieve geestelijke gezondheidszorg en licht op deze manier dit specifieke perspectief op diversiteit uit.  Het wordt een sessie waarin we interactief aan de slag gaan en waar Hilde haar lopend onderzoek rond cultuur-sensitieve geestelijke gezondheidszorg in mee zal nemen.

Dag 2

Voormiddag:

Migratiestudies (Floor Verhaeghe) – Lezing : 09h00 – 11h00

Floor Verhaeghe is coördinator van het Centrum voor de Sociale Studie van Migratie en vluchten (CESSMIR), een interdisciplinair consortium gericht op maatschappelijke impact (IDC) aan de UGent. Ze zal in deze lezing breed het concept integratie kritisch onder de loep nemen en inzoomen op (de politics of) belonging vanuit een multi-en intergenerationeel perspectief. Floor heeft een achtergrond in de pedagogiek en het sociaal werk en heeft een bijzondere interesse in het psychosociaal welzijn van families op de vlucht en niet-begeleide minderjarigen.

Disability Studies (Elisabeth Deschrauwer) – Lezing : 11h15 – 13h00

In deze lezing worden de Disabilty Studies grondig uitgediept door professor Deschauwer, verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek aan de Universiteit Gent. Professor Deschauwer doctoreerde rond het thema ‘Participatie van kinderen met ernstige communicatieve beperkingen in het onderwijs en de samenleving’ en engageert zich verder voor verschillende projecten met betrekking tot inclusief onderwijs en sociale rechtvaardigheid.

NAMIDDAG:

Disability Studies met link naar LGBTQ gemeenschap. (Yasmine Kaied)
– Workshop: 14h00 – 16h30

Yasmine, orthopedagoog verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek aan de Ugent, neemt ons op deze namiddag mee in een interactieve sessie rond Disability studies. Naast een breder beeld op het thema, zal Yasmine een deel van de workshop richten op seksuele diversiteit en de LGBTQA+ gemeenschap en werkt hiervoor in verschillende groepjes.

Polarisatie doorbreken: bouwen aan verbinding (Khalid Benhaddou) – Workshop : 14h00 – 16h30

In deze workshop hebben we het over polarisatie en de-polarisatie. Wat betekenen de termen juist, hoe herkennen we de dynamieken in onze samenleving en hoe kunnen we er best mee aan de slag gaan? Vanuit theoretische kaders en het polarisatiemodel van Bart Brandsma zal Khalid Benhaddou deze workshop op een interactieve manier invullen, met ruimte voor vragen en reflectie.

Dag 3

Voormiddag:

Genderdiversiteit en seksuele diversiteit (Piet Hoebeke) – Lezing : 09h00 – 11h00

Professor Hoebeke, hoofddecaan aan de faculteit ‘Geneeskunde en Medische Wetenschappen’ en uroloog, zal ons tijdens deze lezing meenemen in de wereld van gender – en seksuele diversiteit. Dit zowel vanuit een medisch als een maatschappelijk perspectief. De nodige aandacht voor historiek en evolutie wordt meegenomen en er wordt ruimte voorzien voor vragen en interactie. Professor Hoebeke heeft enige mediabekendheid via onder andere de VIER serie Topdokters en zijn deelname aan de ‘Slimste Mens’.

Levensbeschouwelijke Diversiteit (Kautar Oulad El Haj) – Lezing : 11h15 – 13h00

In deze lezing gaan we in op levensbeschouwelijke diversiteit, dit vanuit verschillende perspectieven. We kijken naar de cijfers aan de Ugent én de brede samenleving en staan stil bij de positieve én negatieve dynamieken die we waarnemen bij het behandelen van dit thema. Kautar is islamexperte en werkt op dagelijkse basis rond de Interlevensbeschouwelijke dialoog in het brede veld maar in de eerste plaats in het onderwijs.

NAMIDDAG:

Diversiteit binnen het feminisme (Kautar Oulad El Haj, An Van Raemdonck, Philsan Osman,..) moderatie door Emma Ydiers – Panelgesprek.

Op deze laatste namiddag nemen we met heel de groep deel aan de namiddag-activiteit in de vorm van een panelgesprek. We nodigen panelleden uit met expertise over een specifieke perceptie op het feminisme en de verschillende stromingen daarbinnen. Het geprek wordt gemodereerd door Emma Ydiers die een bijzondere expertise heeft in geschiedenis én gender en beiden combineert in hun doctoraatsonderzoek aan de Universteit Gent.

Slotbeschouwing – Receptie: 17h30 – 20h00.

Onze driedaagse summerschool zal worden afgesloten door een formeel moment waarop we een inhoudelijke slotbeschouwing zullen geven. Khalid Benhaddou, initiatiefnemer van het platform Durf Divers Denken zal hierbij het slotwoord nemen,  in combinatie met een speechmoment van de vice-rector. Elke deelnemer krijgt een getuigschrift van deelname, overhandigd door vice-rector Mieke Van Herreweghe. Dit moment zal doorgaan in de studentenlounge en wordt opengesteld voor een breder publiek.

(deze planning is onderhevig aan lichte wijziging met betrekking tot sprekers, workshopbegeleiders & panelleden)