Programma Summer school 2024

Dag 1 - 16/09/2024

Voormiddag:

Welkomstwoord en inleiding op de Diversity Summer School : 08h45

(Khalid Benhaddou, oprichter van het platform Durf Divers Denken)

Intersectionaliteit & SES  (Chia Longman) : 09h00 – 11h00

Prof. Dr. Chia Longman zal tijdens onze zomerschool een boeiende lezing geven over ‘Intersectionaliteit’, waarmee ze de driedaagse zomerschool inleidt. Als vooraanstaand antropoloog heeft zij uitgebreide expertise in Genderstudies, Religiewetenschappen en intersectionele methodologie. Haar onderzoek omvat feministische theorie, religieuze fundamentalisme, multiculturalisme en Europese burgerschap. Daarnaast richt ze zich op Familie- en Moederschapsstudies, culturele en religieuze praktijken en holistische welzijnscultuur. Prof. Longman’s lezing biedt een unieke kans om inzicht te krijgen in de complexe verwevenheid van sociale en culturele dynamieken.

Dekolonisatie (Sibo Kanobana) : 11h15 – 13h15

We zijn verheugd om Sibo Kanobana te verwelkomen voor een diepgaande sessie over het concept ‘Dekolonisatie’ vanuit een maatschappelijke lens. Sibo is docent Culturele en Postkoloniale Studies aan de Open Universiteit van Nederland en actief binnen de afdeling Conflict en Ontwikkeling aan de Universiteit Gent. In deze lezing neemt professor Kanobana ons mee in de complexe wereld van ‘Dekolonisatie’ binnen de bredere samenleving. Hij zal zijn expertise en inzichten delen waarbij hij, gezien zijn betrokkenheid aan onze universiteit, ook bijzondere aandacht zal besteden aan hoe deze dynamieken binnen de muren van de Universiteit Gent spelen.

NAMIDDAG:

Belang van representativiteit in de media (Sofie Van Bauwel)
– Workshop : 14h15 – 16h00

Prof. Sofie Van Bauwel van de Universiteit Gent, specialist in Culturele Mediastudies, Gender en Media en Televisiestudies, biedt een interactieve workshop over de cruciale rol van diversiteit in de media. Ze zal ingaan op hoe representatie de publieke perceptie beïnvloedt, stereotypen doorbreekt en inclusiviteit bevordert. Door inzicht te krijgen in media-afbeeldingen van verschillende gemeenschappen, leren we de kracht van verhalen te benutten voor een rechtvaardigere en inclusievere samenleving.

Referentiekaders en inclusief communiceren  (Claire Van Trimpont)
– Workshop : 14h15 – 16h00

Claire Van Trimpont, gedreven door communicatie, inclusie en diversiteit, biedt ons in deze workshop de kans om dieper inzicht te verwerven in het concept van inclusieve communicatie. In deze sessie zullen we interactief aan de slag gaan en zal Claire haar expertise en praktijkervaring in inclusieve communicatie delen. Ze zet zich in voor communicatie waarin iedereen zich herkent, aangesproken voelt en teambuilding voor al wie graag connectie maakt. Het Connectief, waar Claire oprichter van is, staat met andere woorden voor verbindende communicatie die een weerspiegeling is van de huidige samenleving.

Dag 2 - 17/09/2024

Voormiddag:

Disability Studies (Elisabeth De Schauwer) – Lezing : 09h00 – 11h00

In deze lezing worden de Disabilty Studies grondig uitgediept door professor De Schauwer, verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek aan de Universiteit Gent. Professor De Schauwer doctoreerde rond het thema ‘Participatie van kinderen met ernstige communicatieve beperkingen in het onderwijs en de samenleving’ en engageert zich verder voor verschillende projecten met betrekking tot inclusief onderwijs en sociale rechtvaardigheid.

Migratiestudies (Floor Verhaeghe) – Lezing : 11h15 – 13h00

Floor Verhaeghe is coördinator van het Centrum voor de Sociale Studie van Migratie en vluchten (CESSMIR), een interdisciplinair consortium gericht op maatschappelijke impact (IDC) aan de UGent. Ze zal in deze lezing breed het concept integratie kritisch onder de loep nemen en inzoomen op (de politics of) belonging vanuit een multi-en intergenerationeel perspectief. Floor heeft een achtergrond in de Pedagogiek, het Sociaal Werk en heeft een bijzondere interesse in het psychosociaal welzijn van families op de vlucht en niet-begeleide minderjarigen.

NAMIDDAG:

Panelgesprek  (moderatie door Geert Decubbe) : 14h15 – 16h00

Tijdens dit interlevensbeschouwelijke gesprek delen we verschillende perspectieven, wat ons inzicht geeft in de diversiteit van levensbeschouwingen en onze gemeenschappelijke waarden. We verwelkomen boeiende sprekers zoals Timothy De Thaey van het huisvandeMens, Ann Van Hecke en Kautar Oulad El Haj die vanuit de islam spreekt. Ze bespreken spiritualiteit, de relatie tussen wetenschap, religie, morele dilemma’s en reflecteren op de invloed van levensbeschouwingen op hun kijk op leven en dood. Deze dialoog helpt ons begrijpen hoe verschillende overtuigingen mensen ondersteunen bij twijfels en hoe ze vreedzaam samenleven bevorderen. We onderzoeken ook de impact van levensbeschouwingen op maatschappelijke kwesties zoals klimaatverandering, sociale rechtvaardigheid en zoeken naar overeenkomsten die bijdragen aan vergeving, geluk en welzijn binnen diverse contexten.

Dag 3 - 18/09/2024

Voormiddag:

Diversiteit in het hoger onderwijs (Reinhilde Pulinx en Elke Emmers) – Lezing : 09h00 – 11h00

Reinhilde Pulinx en Elke Emmers. Reinhilde Pulinx, doctor in de Taalkunde en in de Gender- en Diversiteitsstudies, is senior onderzoeker bij het Expertisecentrum Inclusive Society van de hogeschool UCLL. Reinhilde richt haar onderzoek op thema’s zoals sociale participatie, sociale cohesie, diversiteit en ongelijkheid. Elke Emmers is professor Inclusief en Excellent onderwijs aan UHasselt en brengt haar uitgebreide kennis en ervaring mee naar onze Summer School. Samen zullen zij hun expertise delen met betrekking tot diversiteit binnen hoger onderwijsinstellingen. Deze comparatieve bespreking biedt een diepgaand inzicht in hoe diversiteit en inclusie worden aangepakt op verschillende universiteiten, met bijzondere aandacht voor de unieke uitdagingen en kansen binnen UGent.

Inzichten in de Palestijns-Israëlische kwestie (Brigitte Herremans) – Lezing : 11h15 – 13h15

Brigitte Herremans, onderzoekster mensenrechten aan de Universiteit Gent, zal in deze lezing het complexe thema van de Palestijnse-Israëlische oorlog kritisch onder de loep nemen. Ze zoomt in op de dynamiek van het conflict en de impact ervan op de regio, met een bijzondere nadruk op het internationaal recht en mensenrechten. Met een achtergrond in Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) en Internationale Politiek, brengt Brigitte een diepgaande kennis en jarenlange ervaring mee. Ze werkte 16 jaar als experte Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, waar ze zich intensief bezighield met de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden.

NAMIDDAG:

Genderdiversiteit en seksuele diversiteit (Piet Hoebeke) – Lezing : 14h15 – 16h00

Professor Hoebeke, hoofddecaan aan de faculteit ‘Geneeskunde en Medische Wetenschappen’ en uroloog, zal ons tijdens deze lezing meenemen in de wereld van Gender -en Seksuele diversiteit. Dit zowel vanuit een medisch als een maatschappelijk perspectief. De nodige aandacht voor historiek en evolutie wordt meegenomen en er wordt ruimte voorzien voor vragen en interactie. Professor Hoebeke heeft enige mediabekendheid via onder andere de VIER serie Topdokters en zijn deelname aan de ‘Slimste Mens’.

Neurodiversiteit – Workshop : 14h15 – 16h00.

De workshop over ‘Neurodiversiteit’, gegeven door de gepassioneerde educatie-expert Katie Jacobs, neemt een belangrijke plaats in de Diversity Summer School. Katie Jacobs heeft een diepe passie voor cognitieve begaafdheid in het onderwijs. Sinds het schooljaar 2023-2024 bouwt zij binnen het Ondersteuningsbeleid Cognitief Sterk Functionerende Leerlingen samen met 20 Vlaamse ankerscholen verder aan lerende netwerken rond onderwijs aan cognitief sterk functionerende leerlingen. Dit initiatief borduurt voort op het succesvolle Project Voorbeeldscholen voor Cognitief Sterk Functionerende Leerlingen. Katie zal haar uitgebreide kennis en ervaring delen over haar werk en het concept van ‘Neurodiversiteit.’

Slotbeschouwing – Receptie : 17h30 – 20h00

Onze driedaagse summerschool zal worden afgesloten met een formeel moment waarop we een inhoudelijke slotbeschouwing zullen geven. Khalid Benhaddou, initiatiefnemer van het platform Durf Divers Denken, zal het slotwoord houden, samen met Badra Djait, coördinator Diversiteit en Inclusie aan de Universiteit Gent, die afsluit met een inspirerend woord en de overhandiging van een getuigschrift aan elk van onze deelnemers.

Onze eindreceptie, met lekkere hapjes en drankjes, loopt tot 20:00 uur.

(deze planning is onderhevig aan lichte wijziging met betrekking tot sprekers, workshopbegeleiders & panelleden)