Onze projecten

- Project diversiteitssensitief onderwijs

Durf Divers Denken ondersteunt en stimuleert diversiteitssensitief onderwijs aan de Universiteit Gent. Hiervoor zijn ook vijf faculteiten van de UGent betrokken. Zij hebben in het kader van het diversiteits- en onderwijsbeleid convenanten opgesteld waarin ze diversiteitsdoelstellingen hebben geformuleerd en het pilootproject DIVSCAN hebben ontwikkeld. Het project heeft als doel het ondersteunen van lesgevers in het screenen van hun eigen onderwijspraktijk op het gebied van diversiteitssensitiviteit en het samenbrengen van lesgevers in een coachingstraject om de tool uit te testen. Het pilootproject heeft ook raakvlakken met de oproep om de universiteit, en tenminste het curriculum en de leeromgeving, te dekoloniseren. Hoewel de reflectietool nog steeds in ontwikkeling is, hopen we hiermee ook bij te dragen aan het dekoloniseren van de Universiteit Gent.

- DIVERSITEITSBIBLIOTHEEK

In samenwerking met de universiteitsbibliotheek heeft het Platform Durf Divers Denken de ruimte gekregen om een diversiteitsbibliotheek in te richten. We streven op deze manier naar een verrijking van de bibliotheeksfeer door het aanbod te ondersteunen, rekening houdend met de achtergrond van auteurs en met behandeld thematiek. Bovendien wordt vanuit het diversiteitsidee ook toegezien op andere factoren waardoor de bibliotheek toegankelijker wordt voor iedereen en er een bevorderd thuisgevoel kan worden gecreëerd bij bezoek aan de universiteitsbibliotheek. Dit project zal zijn pilootfase kennen in de bibliotheek van Campus Boekentoren met oog op geleidelijke uitbreiding naar de overige campussen van de UGent. Heb je tips of suggesties over gepaste literatuur of hoe de bibliotheek nog diversiteitsensitiever kan worden?

Stuur ons zeker een berichtje op info@durfdiversdenken.be.

- DIVERSITEITSMAGAZINE

Tweejaarlijks publiceert het ‘Platform Durf Divers Denken’ een diversiteitsmagazine waarin ons centrale thema vanuit verschillende hoeken wordt benaderd. Artikels, interviews, leuke getuigenissen, places to be & go, boekentips en nog veel meer wordt verwerkt in ons jong en vitaal magazine, digitaal te raadplegen via de website! Heb je zelf tips of wil je graag een bijdrage leveren aan de volgende uitgave? Aarzel niet om ons te contacteren op het mailadres: info@durfdiversdenken.be. Wij nemen spoedig contact met jou op!

Via onze brochurespagina is deze nu te downloaden..

- FORUM INTERLEVENSBESCHOUWELIJKE DIALOOG

Het ‘Forum voor Interlevensbeschouwelijke Dialoog’ aan de UGent is opgericht met als doel de cohesie tussen en binnen levensbeschouwingen te versterken. In de pluralistische en multiperspectivische geest van de Universiteit Gent denken wij aan het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog na over hoe wij als één geheel de nieuwe uitdagingen van de 21ste eeuw tegemoet gaan en hoe wij dit kunnen doen vanuit een verbindende aanpak. Het ‘Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog’ aan de UGent is het officiële adviesorgaan van de universiteit met betrekking tot de interlevensbeschouwelijke dialoog, engageert zich om de modaliteiten hiervoor te onderzoeken en kan beschouwd worden als centraal aanspreekpunt voor alle vragen rond levensbeschouwing. Onze stuurgroep is vertegenwoordigd door afgevaardigden van de verschillende levensbeschouwingen die zich beschikbaar stellen om een adviserende en begeleidende rol op te nemen voor studenten en personeel aan de universiteit.

Voor alle vragen rond levensbeschouwing aan de UGent kan u contact opnemen via onderstaand emailadres: interlevensbeschouwelijk@ugent.be.

- summer school

Jaarlijks organiseert het platform Durf Divers Denken de ‘Diversity Summer School’. Tijdens drie of vijf aansluitende dagen worden de verschillende invullingen van diversiteit verkend aan de hand van lezingen, vormingen en workshops. Het programma wordt opgevuld met onderwerpen zoals ‘gender-en seksuele diversiteit’, ‘de-kolonisatie’, ‘disability studies’, ‘migratiestudies’ en ‘levensbeschouwelijke diversiteit’. Er wordt een steeds een rijk programma opgesteld waarbij deelnemers zich engageren om het leertraject te doorlopen en waarbij zij de kans krijgen om diepere kennis op te doen over al deze verschillende perspectieven op diversiteit én met elkaar te verbinden over deze boeiende thema’s!

Klik hier om het programma van 2024 te bekijken.

Klik hier om het programma van 2023 te bekijken.
-> Bekijk hier de foto’s van Summerschool ’23