Forum ild

Als grootste onderwijsinstelling in Gent kan UGent niet achterblijven om ruimte te bieden voor interlevensbeschouwelijke dialoog. In haar missie profileert UGent zich bovendien als ‘een maatschappelijk geëngageerde en pluralistische universiteit die open staat voor alle studenten ongeacht hun levensbeschouwelijke, politieke, culturele en sociale achtergrond’.

Wij geloven dat, in de geest van haar pluralistisch en multiperspectivistisch karakter, UGent de plaats bij uitstek is om over de verschillende levensbeschouwingen heen na te denken over de fundamentele en existentiële uitdagingen van de samenleving in de 21e eeuw. Of het nu gaat over klimaat, ethiek, artificiële intelligentie, pandemieën, genetische modificatie,… wij geloven dat over al deze actuele thema’s de verschillende levensbeschouwelijke visies inspiratie kunnen bieden tot maatschappelijk engagement.

Klik op de afbeelding om de brochure te downloaden.

Tijdens het academiejaar 2023-2024 organiseert het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog op regelmatige basis dialoogtafels waarbij in gesprek wordt gegaan rond een centraal levensbeschouwelijk thema. Het forum zet op deze manier sterk in op constructief en verbindend interageren rond kwesties die ons allen bezig houden en gelooft sterk in de kracht van dialoog. Er wordt door dit initiatief getracht wederzijds begrip en het positief samenleven te bevorderen, over levensbeschouwelijke grenzen heen.

Programma 23-24

Dialoogtafel 1 – Is ‘levensbeschouwing’ een voorwaarde voor veerkracht en persoonlijke weerbaarheid?

Is het mogelijk om geen levensbeschouwing te hebben? Hebben gelovigen superkrachten of delen ook vrijzinnigen in de kracht van overtuiging?
Staan alle gelovigen dan zo sterk in hun schoenen en kan men dezelfde vaardigheden aanleren en ontwikkelen als vrijzinnige of atheïst?

Op woensdag 11 oktober gaan we in gesprek over deze vragen tijdens de eerste dialoogtafel van het academiejaar, georganiseerd door het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog, aan de Universiteit Gent – Campus Faculteit Letteren en Wijsbegeerte – Blandijnberg – Lokaal 1.92 – Blandijnberg 2, Gent

Inschrijven via onderstaande link:
https://event.ugent.be/registration/dialoogtafel1

Dialoogtafel 2 – Liefde voor de medemens of tolerantie voor verschil.

Tijdens deze namiddag bespreken we het thema ‘liefde voor de mens’, heeft deze liefde grenzen en hoe kunnen we deze plaatsen binnen een levensbeschouwelijk kader?

Kan de mens echt altruïstisch zijn? Waar ligt het verschil tussen oprechte en respectvolle dialoog over verschillen heen en tolerantie voor verschil?

Op woensdag 8 november gaan we over dit thema in dialoog met elkaar tijdens onze tweede dialoogtafel, georganiseerd door het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog, aan de Universiteit Gent – Campus Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen – Dunant 2 – Lokaal 2.4 – Dunantlaan 2, Gent

Inschrijven via onderstaande link:
https://event.ugent.be/registration/event/64c4bcee-5330-47dc-b87d-895181ae4dc0

Dialoogtafel 3 – Waarden en normen

Wanneer zijn waarden en normen religieus en wanneer zijn ze seculier, of hebben ze een universeel karakter, ondanks het eigen referentiekader?

Waar kunnen we overeenkomsten terugvinden tussen het Christendom, Islam, etc. en het ‘verlichtingsdenken’?

Zijn waarden en normen altijd verbindend? Of kunnen ze ook verdeeldheid met zich meebrengen?

Op maandag 18 december denken we samen na over deze vragen rond waarden en normen en de verhouding daarvan tot levensbeschouwing. Dit tijdens de derde dialoogtafel, georganiseerd door het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog, aan de Universiteit Gent – Campus Recht & Criminologie – Aula – Lokaal 5.1 – Paddenhoek 1-3

Inschrijven via onderstaande link:
https://event.ugent.be/registration/dialoogtafel3

Dialoogtafel 4 – maatschappelijke engagementen

Klopt het dat religieuzen vaak wereldverbeteraars zijn? Betekent dat dit alle maatschappelijk engagement religieus is of kan het ook vanuit een seculiere visie vertrekken?

Hoe staat het met de relatie tussen politiek en religie en wat maakt een religieuze toekomstvisie anders dan een seculiere?

Op donderdag 20 februari gaan we in gesprek rond deze vragen die we als startpunt nemen voor onze vierde dialoogtafel, georganiseerd door het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog, aan de Universiteit gent – Campus Faculteit Politieke & Sociale Wetenschappen – Ufo T2 – Lokaal 1.2 – Sint Pietersnieuwstraat 41, Gent

Inschrijven via onderstaande link:
https://event.ugent.be/registration/dialoogtafel4

Dialoogtafel 5 – Levensbeschouwing en religie in de publieke sfeer.

Is het belangrijk om gelovig te kunnen en te mogen zijn in de publieke sfeer of kan er vanuit een maatschappelijk perspectief verwacht worden dat religie wordt behouden voor de eigen privésfeer. In hoeverre zijn religieuze kentekenen, voor gelovigen een deel van de identiteit en hoe zit dit dan voor niet-gelovigen? Bestaat neutraliteit in zijn én in handelen? En welke definitie krijgt neutraliteit in een pluralistische samenleving?

In hoeverre zijn levensbeschouwelijke kentekens, voor gelovigen een deel van de identiteit en hoe zit dit dan voor niet-gelovigen?
Bestaat neutraliteit in zijn én in handelen?

Op donderdag 14 maart gaan we in gesprek over dit belangrijk thema aan onze vijfde dialoogtafel. We komen samen op Campus Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen – Ufo – Lokaal 2.12 – Sint Pietersnieuwstraat 44, Gent

Inschrijven via onderstaande link:
https://event.ugent.be/registration/dialoogtafel5

Dialoogtafel 6 – Levensbeschouwing in het onderwijs en in het werkveld.

Levensbeschouwing in het onderwijs en op het werkveld.

Op welke manieren kan levensbeschouwing een plaats hebben in het onderwijs en op het werk?

Is het de verantwoordelijkheid van werkgevers of onderwijsverstrekkers om rekening te houden met de noden van leerlingen en werknemers met betrekking tot hun levensbeschouwelijke identiteit of niet?

Hoe benoemen we vandaag religie en levensbeschouwing nog in de opvoeding, wanneer de mainstream gedachte in het publieke veld seculier is?

Al deze vragen proberen we samen te beantwoorden vanuit verschillende levensbeschouwelijke perspectieven op 17 april. Onze zesde dialoogtafel, georganiseerd door het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog, aan de Universiteit Gent vindt plaats op Campus Faculteit Economie en Bedrijfskunde – Campus Tweekerken – Lokaal 1.10 – Sint Pietersplein 7, Gent

Inschrijven via onderstaande link:
https://event.ugent.be/registration/dialoogtafel6

Dialoogtafel 7 – Geloof en wetenschap

Zijn geloof en wetenschap met elkaar verzoenbaar of verhouden beiden zich dichotomisch tegenover elkaar? Welke discussiepunten vinden we vaak terug en hoe kunnen we deze fenomenen verklaren?

Hoe verhoudt geloof zich tot wetenschap in de praktijk en zou wetenschap een theoretische verklaring kunnen bieden voor religie, bijvoorbeeld door de Cognitieve Wetenschap van Religie (neurotheologie) of de Qwantumfysica?

We gaan dit uiterst boeiend gesprek aan op 14 mei aan de zevende dialoogtafel, georganiseerd door het Forum Interlevensbeschouwelijke Dialoog, aan de Universiteit Gent- Campus Faculteit Wetenschappen – Campus Ledeganck – Vergaderzaal 1.2 – Ledeganckstraat 35, Gent

Inschrijven via onderstaande link:
https://event.ugent.be/registration/dialoogtafel7